Niet goed genoeg

Gepubliceerd op 9 augustus 2020 om 08:53

"Elke keer als ik haar op iets wijs, telkens als ik haar feedback geef of als ik haar iets zeg over onze kinderen, neemt ze alles op als persoonlijke kritiek en dan schreeuwt ze dat ik altijd kritiek geef op haar en dat als ik het zoveel beter weet, ik het maar allemaal beter zelf kan doen". En terwijl hij dit zegt, slaakt Peter een diepe zucht.

Ik vraag om een concreet voorbeeld te geven en Els gaat zich automatisch verdedigen met "Zie je wel!, dat bedoel ik nu!, dat doet hij nu altijd!".

Ik hoor Peter zeggen dat hij graag de dozen uit de inkom zou hebben, maar Els hoort dit als een persoonlijke aanval en hoort dat zij allang de dozen naar boven had moeten brengen.

Ik vraag haar of ze vroeger ook vaak kritiek kreeg. En ja hoor, voor haar vader kon ze ook nooit iets goed doen. Hij vond haar te dik, te lui, te weinig punten halen op school, vond dat ze sneller moest lopen en lachte met haar als ze probeerde om te rolschaatsen. De tranen komen in haar ogen. Het wordt stiller... "En 1 keer heeft hij mij voor een hele groep vriendinnen uitgescholden dat ik maar een 4/10 kon halen voor lichamelijke opvoeding." De tranen rollen nu al over haar wangen. Peter kijkt vol medeleven.

Ik leg haar uit dat de stem van haar vader ook een deel van haar is geworden. En dat elke keer ze feedback hoort, de woorden door het molentje van vroeger worden gedraaid. Dat ze nu ook tegen zichzelf zegt dat ze niet goed genoeg is en dat elke feedback van haar partner niet door deze filter geraakt. Nochtans is Peter veilig voor haar maar dat ze door de ingeslikte stem van haar vader nu ook haar eigen relatie saboteert.

En om haar te helpen uit dit patroon te geraken, spreken we af dat Peter voortaan eerst Els zal geruststellen door te uiten dat hij geen kritiek zal geven maar wel graag iets wil bespreken. Zo kan haar lichaam rustiger reageren en kan ze inderdaad leren om woorden van Peter niet als een aanval te interpreteren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.