Verdriet bracht zingeving

Toen ik geconfronteerd werd met het plotse overlijden van mijn broer/soulmate, zakte de grond vanonder mijn voeten. Het leven was zo zwart geworden dat ik op dat moment niet kon geloven dat ik ooit nog gelukkig kon zijn. En toch... Dankzij therapie en een aantal personen in mijn leven, kwamen er terug lichtpuntjes. Maar de grootste 'genezing' kwam door te zoeken naar de zin en betekenis van mijn lijden. De medaille moest wel een keerzijde hebben en daarnaar ging ik op zoek.

Ik leerde om de tegenslagen (want er volgden nog een aantal narigheden) niet meer te beschouwen als zaken die me 'overkwamen' maar ze meer en meer te zien als zaken waaruit ik kon leren. Ik zocht naar een uitweg door meer verantwoordelijkheid te leren nemen voor mijn emoties en mijn geluk en mezelf niet meer te beschouwen als een 'slachtoffer' van allerlei omstandigheden. 

Het verdriet bracht betekenis en zingeving in mijn leven en op deze manier kijken naar pijn en lijden is voor mij een constante geworden. Met vallen en opstaan kies ik nu bewust voor zelfliefde en zelfzorg.

Ik heb mijn hele leven al een grote interesse in psychologie en persoonlijke ontwikkeling maar ik vind het nog belangrijker dat ik mijn beroep ook kan uitoefenen vanuit levenservaring. 

Kleur bracht balans, energie en plezier

In maart 2021 kwam ik in contact met de persoonlijke kracht methodiek. Deze methodiek kan via een uitgebreide test bepalen welke kleuren en welke bijhorende eigenschappen een persoon nodig heeft om in zijn/haar kracht te komen. Er ging een wereld voor me open.

Ik besefte dat er te veel blauw in mijn leven was en dat blauw mij eigenlijk in de weg stond om meer plezier in het leven te ervaren. Blauw is immers de kleur van controle en verantwoordelijkheid. Door oranje (de balanskleur van blauw) en de kenmerken van oranje te leren kennen en toe te voegen kon ik veel meer ruimte ervaren en voelde ik hoe ik eindelijk mijn verlangen naar meer plezier en ontspanning kon waarmaken. Ik koos bewust om oranje en de kenmerken van oranje in mijn leven te integreren en mijn persoonlijke ontwikkeling in die richting bewust aan te sturen.

Ik leerde mezelf dus heel grondig kennen via de kleuren. Ik kreeg mijn eigen blauwdruk voorgeschoteld en van daaruit kon ik meer omarmen wie ik in wezen ben. Heel verrassend was dat de kleuren die mijn verlangen weerspiegelen niet in mijn blauwdruk voorkwamen wat uiteraard mijn ogen opende over welke kleuren (en welke bijhorende eigenschappen) ik eigenlijk nog wil ontwikkelen om meer balans te ervaren in mijn 'popcornhoofd'. Zo kwamen ook rood en paars bovenop mijn verlanglijst te staan ;-)

Ik wens het jou toe dat je net als mij de kracht van kleur zou leren kennen. Het geeft je werkelijk een duwtje in de rug om in volle bloei te komen en kleuren kunnen ook verklaren waarom je steeds op dezelfde blokkades in je leven botst.

Mag ik jou dus ook meenemen in de wondere wereld van kleuren en persoonlijke ontwikkeling?