Verdriet bracht zingeving

Toen ik geconfronteerd werd met het plotse overlijden van mijn broer/soulmate, zakte de grond vanonder mijn voeten. Het leven was zo zwart geworden dat ik op dat moment niet kon geloven dat ik ooit nog gelukkig kon zijn. En toch... Dankzij therapie en een aantal personen in mijn leven, kwamen er terug lichtpuntjes. Maar de grootste 'genezing' kwam door te zoeken naar de zin en betekenis van mijn lijden. De medaille moest wel een keerzijde hebben en daarnaar ging ik op zoek.

Ik leerde om de tegenslagen (want er volgden nog een aantal narigheden) niet meer te beschouwen als zaken die me 'overkwamen' maar ze meer en meer te zien als zaken waaruit ik kon leren. Ik zocht naar een uitweg door meer verantwoordelijkheid te leren nemen voor mijn emoties en mijn geluk en mezelf niet meer te beschouwen als een 'slachtoffer' van allerlei omstandigheden. 

Het verdriet bracht betekenis en zingeving in mijn leven en op deze manier kijken naar pijn en lijden is voor mij een constante geworden. Met vallen en opstaan kies ik nu bewust voor zelfliefde en zelfzorg.

Ik heb mijn hele leven al een grote interesse in psychologie en persoonlijke ontwikkeling maar ik vind het nog belangrijker dat ik mijn beroep ook kan uitoefenen vanuit levenservaring. 

Stress bracht energie

Ik besef dat mijn titel niet echt logisch klinkt. Toch bracht het aanpakken van mijn stressfactoren eindelijk de levensvreugde en de energie waar ik lang naar op zoek was. Een periode in mijn leven dacht ik echt dat ik CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) had en ik was er heilig van overtuigd dat er ‘biologisch’ wel iets zou gevonden worden.

Ik heb me ook al vaak op de rand van een burn-out gevoeld, maar door telkens snel te kunnen ingrijpen en in te zien waar de oorzaak lag, kon ik erger vermijden. Vaak wordt gezegd dat stress op het werk de grote oorzaak is van burn-out, maar over de jaren heen heb ik bij mezelf en bij heel veel cliënten kunnen vaststellen dat niet de hoeveelheid aan werk de druppel is, maar het feit dat er relationele stress is. Je wordt niet gezien, je voelt je niet gewaardeerd, je wordt niet erkend in wat je extra doet of je hebt op privé-vlak relationele stress. Het is vaak die factor dat de grote energievreter is. Het is immers heel typerend dat een persoon die gevoelig is voor burn-out vaak een heel toegewijde en loyale persoon is. Ook een zekere mate van perfectionisme met een groot verantwoordelijkheidsgevoel typeren personen die gevoelig zijn voor burn-out en energieverlies.

Nu weet ik dat vermoeidheid mijn eerste signaal is om terug naar binnen te keren en heel eerlijk te kijken op welke relaties ik stress ervaar (dat kan zowel professioneel of privé zijn). Dat aanpakken samen met de methodieken die ik vanuit de psychotherapie ken, kan mij nu snel resultaat opleveren zodat ik kan vermijden dat ik echt in burn-out ga. Pijn overkomt ons immers allemaal, hoe we ermee omgaan kan bepalen of we groeien uit de pijn of in lijden blijven.

Kleur bracht inzichten & persoonlijke groei

In maart 2021 kwam ik in contact met de persoonlijke kracht methodiek. Deze methodiek kan via een uitgebreide (online)test bepalen welke eigenschappen een persoon het meest typeert (de blauwdruk) en welke eigenschappen een persoon nodig heeft om volledig in balans te komen. Er ging een wereld voor me open.

Ik leerde mezelf heel grondig kennen dankzij het uitgebreide rapport dat verbonden is met de test. Ik kreeg mijn eigen blauwdruk voorgeschoteld en van daaruit kon ik mijn grootste krachten zien en waarderen. Ik kreeg inzicht in hoe ik de dingen het liefste doe (mijn buitenkant) maar kreeg tevens inzichten in de drijfveren in mijn leven (mijn binnenkant). De resultaten verklaarden ook waarom ik steeds op dezelfde blokkades in mijn leven stoot en welke eigenschappen nog een duwtje in de rug nodig hebben om volledig in balans te zijn.  

Als kers op de taart worden alle resultaten gekoppeld aan de kleurenpsychologie zodat je inzicht krijgt in welke kleuren het best bij jou passen. Bovendien leer je hoe je kleur bewust kan inzetten in je communicatie en uitstraling. 

Mag ik jou ook meenemen in de wereld van de kleurenpsychologie zodat jouw persoonlijke ontwikkeling en zakelijke groei een boost kan krijgen? Ik bied zowel workshops/teamcoachings als individuele consulten aan.