Lege batterijen

Gepubliceerd op 15 maart 2022 om 17:55

Het duurde wel een eeuwigheid vooraleer ik (letterlijk!) de batterijen van de klok in mijn praktijk ging vervangen. Ik durf te stellen dat die klok al maanden was blijven stilstaan op ‘5 vóór 12’ (figuurlijk dan).

Op het moment dat ik besefte dat het niet normaal was dat dit klusje zoveel energie van mij vroeg, wist ik dat ik zelf balanceerde op een slappe koord. Een moeilijke privé-situatie had mij het afgelopen jaar zoveel energie gekost dat het tijd werd om zelf mijn stress- en energieniveau aan te pakken.

Naast de kennis en inzichten die ik al had, ging ik mij nog meer en meer verdiepen in de oorzaken en aanpak van stress zodat ik een echte burn-out kon vermijden. Ik volgde extra opleiding, nam wetenschappelijke literatuur door en ging leren van ervaringsdeskundigen.

Omdat ik tijdens die maanden ook leerde dat 80% van de mensen eigenlijk in een te hoog stressniveau leeft, ging mijn interesse om hiervan een specialisatie te maken alleen maar stijgen. Ook in mijn nabije vriendenkring zag ik mensen in burn-out gaan.

Vaak wordt gezegd dat stress op het werk de grote oorzaak is van burn-out, maar over de jaren heen heb ik bij mezelf en bij heel veel cliënten kunnen vaststellen dat niet de hoeveelheid aan werk de druppel is, maar het feit dat er relationele stress is. Je voelt je niet gewaardeerd, er is een conflict met een collega, je wordt niet erkend in wat je extra doet of je hebt op privé-vlak relationele stress. Het is vaak die factor dat de grote energievreter is. Het is immers heel typerend dat een persoon die gevoelig is voor burn-out vaak een heel toegewijde en loyale persoon is. Ook een zekere mate van perfectionisme met een groot verantwoordelijkheidsgevoel typeren personen die gevoelig zijn voor burn-out en energieverlies.

Herkenbaar? Grijp dan zeker op tijd in want stress sluipt soms zo langzaam in je systeem dat velen het niet eens merken dat ze onder een te groot stressniveau leven.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.