Is je kind ook hoogsensitief?

Gepubliceerd op 8 februari 2022 om 18:23

Hoogsensitieve kinderen beleven hun emoties zeer intens. Ze ervaren meer pieken en dalen in hun emotiebeleving. Daarmee omgaan kan behoorlijk lastig zijn, zowel voor het kind als voor de ouder die niet altijd weet hoe erop te reageren.

(Hoog)sensitieve kinderen leven met minder filters waardoor informatie hen kan overprikkelen. Ze hebben vaak een verhoogde hersenactiviteit waardoor hun ‘overlevingsbrein’ sneller actief kan worden. Dit kan tot gevolg hebben dat ze meer prikkelbaar zijn, dat ze overgevoelig reageren, dat ze meer vermoeid zijn, dat ze lichamelijke klachten krijgen (buikpijn, hoofdpijn,…), angstiger zijn, concentratieproblemen hebben, enz…

Het is dan ook belangrijk dat deze kinderen meekrijgen hoe ze zich meer kunnen ontspannen en zichzelf kunnen helpen om hun hersenactiviteit naar beneden te krijgen.

Daarnaast is het een must dat ze elke emotie leren kennen, leren toelaten en op een constructieve manier leren verwerken. Wie dit leert in zijn kindertijd, zal de vruchten ervan plukken in zijn volwassen leven.

In samenwerking met mijn collega Helga, arts in de jeugdgezondheidszorg en oprichter van Kinderpartybox organiseer ik in de paas- en zomervakantie 2-daagse voor (hoog)sensitieve kinderen van 9 tot 12 jaar. Het centrale thema is leren omgaan met emoties.

We maken connectie met onze 4 basisemoties (blij, bang, bedroefd en boos) en gaan aan de hand van ‘babbels’ en ervaringsgerichte oefeningen aan de slag met deze emoties. Er is ruimte voor ontspanningsoefeningen, visualisaties, knutselactiviteiten, rituelen,… zodat elk kind zijn/haar manier kan vinden om expressie te geven aan zijn/haar emoties.

Na deze 2-daagse zal jouw kind meer connectie hebben met de manier waarop het zijn/haar emoties wil beleven en verwerken zodat jouw kind met meer zelfvertrouwen in het leven kan staan.

Interesse? Klik hier voor meer informatie en inschrijven.


«   »